Underhåll och Säkerhet

Underhåll och Säkerhet

Att underhålla en hemsida är inte så svårt men tidskrävande.

En hemsida ska underhållas, uppdatering av Core filerna, tillägg och tema. Det säkerställer att buggar och “säkerhetshål” blir åtgärdade.

Vid val av Plattform, tillägg och tema, fråga webbyrån om det kommer att uppdateras regelbundet och av vem. Denna service brukar inte ingå. Lagom tid för underhåll är minst en gång i månaden.

Säkerhetskopiering

De flesta webbplatsägare inser inte vikten av att säkerhetskopiera regelbundet. Detta är ett misstag som de vanligtvis fortsätter att göra tills deras webbplats blir hackad och de förlorar mycket data. Det är synd att de flesta webbplatsägare behöver uppleva förlust av data i syfte att lära sig vikten av att säkerhetskopiera.

Webbhotellen har backuper, vanligtvis ca. 1 till 2 veckor tillbaka i tiden. Problemet är bara det att trojaner och virus hackarna tankat upp på hemsidan kan ligga latent en längre tid. När de sedan aktiverar sina filer så kan webbplatsägaren förlora mycket jobb som de lagt ner på sidan. Då är också webbhotellens backuper värdelösa eftersom de också är smittade.

Det är en pågående process.

Det är en pågående process för hackarna att försöka komma in på din sida. Det vanligaste sättet att hacka sig in på en hemsida är att gissa användarnamn och lösenord, detta utföres inte manuellt utan med script som har givna användarnamn och lösenord.

Sedan kommer buggar i tillägg och teman. Det är inte alltid synligt när hemsidan har blivit hackad. Webbhotellen brukar ha koll på om sidan blir hackad och stänger sida.

Kostnader

Kostnaden för en hemsida ligger runt 20.000:- och uppåt. Om en hemsida för ditt företag ligger nere så kan det bli kostsamt. Det är därför viktigt att fråga om webbyrån kan erbjuda säkerhetskopiering, och hur snabbt de kan återställa sidan.

Att vara dumsnål är ingen bra idé. Se till att välja en webbyrå som kan ta säkerhetskopior till ett rimligt pris.

Det finns tre huvudorsaker till att du blir hackad

De vill använda den för att skicka ut skräppost.

De vill få tillgång till dina data, e-postlista, kreditkortsinformation.

De vill få tillgång till din webbplats och få den att ladda ner skadliga program till din slutanvändarens dator eller de vill installera skadlig programvara för användning på din webbplats.

Fyra viktiga punkter för säkerheten din hemsida

Skapa ett “starkt” lösenord, använd inte ord och namn. Minst åtta (8) tecken med special tecken och Stora och Små bokstäver. Kan se ut såhär: bL@AVa!bvf

Installera tillägg som minimerar antal inloggningsförsök, blockerar IP ner till åtminstone Subnet class C.  En Brandvägg är inte helt fel. Stänger av Users Enumeration och hindrar ddos-attacker

Uppdatera WordPress Core filer, Teman och Tillägg minst en gång i veckan och ta en säkerhetskopia innan uppdatering sker.

Även om man gör allt för att hindra hackare att utnyttja ditt webbutrymme så kan man räkna med att man blir hackad förr eller senare. Det är då som säkerhetskopian kommer in. Var aldrig utan en säkerhetskopia.