Select Page
Underhåll och Säkerhet

Underhåll och Säkerhet

En hemsida ska underhållas, uppdatering av Core filerna, tillägg och tema. Det säkerställer att buggar och “säkerhetshål” blir åtgärdade. Underhåll och Säkerhet går hand i hand

Underhåll och Säkerhet
Underhåll och Säkerhet

Underhåll och Säkerhet

Att underhålla en hemsida är inte så svårt men tidskrävande.

En hemsida ska underhållas, uppdatering av Core filerna, tillägg och tema. Det säkerställer att buggar och “säkerhetshål” blir åtgärdade. Vid val av tillägg och tema, fråga webbyrån om det kommer att uppdateras regelbundet och av vem. Denna service brukar inte ingå. Lagom tid för underhåll är minst en gång i månaden, men helst en gång i veckan.

Det är en pågående process

Det är en pågående process för hackarna att försöka komma in på din sida. Det vanligaste sättet att hacka sig in på en hemsida är att gissa användarnamn och lösenord. Sedan kommer säkerhetshål i tillägg och teman. Allt sker per automatik och i många fall genomförs attacken men script som automatisk går igenom de vanliga lösenord som användare brukar använda (Se De fyra punkterna)

Det är inte alltid synligt när hemsidan har blivit hackad. Webbhotellen brukar ha koll på om sidan blir hackad och stänger sida.

Underhåll och Säkerhet

Webbhotell och Säkerhetskopiering

Webbhotellen har backuper

Vanligtvis ca. 1 till 2 veckor tillbaka i tiden. Problemet är bara det att trojaner och virus hackarna tankat upp på hemsidan kan ligga latent en längre tid. När de sedan aktiverar sina filer så kan webbplatsägaren förlora mycket jobb som de lagt ner på sidan. Då är också webbhotellens backuper värdelösa eftersom de också är smittade. Ta egna backuper.
.

Underhåll och Säkerhet

Bli en vinnare

För att vinna över hackarna, ta säkerhetskopior.

De flesta webbplatsägare inser inte vikten av att säkerhetskopiera regelbundet. Detta är ett misstag som de vanligtvis fortsätter att göra tills deras webbplats blir hackad och de förlorar mycket data. Det är synd att de flesta webbplatsägare behöver uppleva förlust av data i syfte att lära sig vikten av att säkerhetskopiera. Webbsidor kostar mycket stålar. Så att vara dumsnål är ingen bra idé. Säkerhetskopior är ett måste.

De fyra punkterna

Fyra viktiga punkter för säkerheten din hemsida
 

  • Skapa ett “starkt” lösenord, använd inte ord och namn. Minst åtta (8) tecken med special tecken och Stora och Små bokstäver. Kan se ut såhär: bL@AVa!bvf
  • Installera tillägg som minimerar antal inloggningsförsök, blockerar IP ner till åtminstone Subnet class C.  En Brandvägg är inte helt fel. Stänger av Users Enumeration och hindrar ddos-attacker
  • Uppdatera WordPress Core filer, Teman och Tillägg minst en gång i veckan och ta en säkerhetskopia innan uppdatering sker.
  • Även om man gör allt för att hindra hackare att utnyttja ditt webbutrymme så kan man räkna med att man blir hackad förr eller senare. Det är då som säkerhetskopian kommer in. Var aldrig utan en säkerhetskopia.